Het Border Collie ras is helaas niet vrij van gebreken. In het ras komen HD (heupdysplasie), PRA en CEA (oogziekten) en in lichte toenemende mate OCD (loslaten van kraakbeen in de schouder), Epilepsie en Doofheid voor.
Als u een pup koopt dient u er zeker van te zijn dat de ouderhonden onderzocht en vrij bevonden zijn van HD en PRA/CEA.
Verder is een goede socialisatie van de pups heel belangrijk (gewenning aan dagelijks voorkomende geluiden, volwassen vreemden, kinderen en verschillende huisdieren). Pups mogen niet eerder weg dan na het chippen door de Raad van Beheer, vanaf ca. 7 weken. Bij het afhalen van de pup behoort deze meerdere keren ontwormd te zijn en zijn eerste cocktail enting op de leeftijd van zes weken te hebben gehad. Verder is het belangrijk dat u altijd het inentingsboekje meekrijgt, een beetje voer dat de pup gewend was te eten (om diarree te voorkomen) en iets (bv. een doek) uit het nest waar de geur nog aan zit.
Als de fokker heeft zorggedragen voor een goed nest en aan alle eisen heeft voldaan is het de taak van de nieuwe eigenaar zorgvuldig met de pup om te gaan. Hij laat de pup kennismaken en onderzoeken bij de dierenarts en gaat voort met het ontwormings- en entingsschema. Jonge Border Collies zijn vaak erg onstuimig in hun gedrag en daar moet u paal en perk aan stellen. De botten en gewrichten van een jonge hond (tot de leeftijd van één jaar) zijn zacht en bevatten veel kraakbeen. Dit kraakbeen kan heel gemakkelijk beschadigingen oplopen tijdens wilde en ongecontroleerde bewegingen en spelletjes. Een jonge hond mag niet traplopen, te hard stoeien met andere honden of hoog opspringen naar ballen en frisbees. Ook met training (bv. behendigheid) moet niet op jonge leeftijd worden begonnen. Door het vele draaien, wenden en abrupt stoppen raakt het kraakbeen snel beschadigd. Goede beweging voor een jonge hond is ‘rechtlijnige’ beweging; veel wandelen aan de lijn, zwemmen en vanaf de leeftijd van tien à elf maanden in een rustig tempo korte stukjes aan de fiets. Een jonge hond mag natuurlijk best met een bal spelen maar rol de bal dan ‘laag’ over de grond en doe dit op een veilige plek; een hond die zich op iets dat beweegt concentreert ‘vergeet’ nogal eens wat er om hem heen is.
De border collie kan heel oud worden, achttien jaar komt voor, misschien nog wel ouder. Een oudere hond kan vanaf zijn tiende levensjaar gehoorproblemen krijgen. Doofheid op oudere leeftijd komt bij dit ras regelmatig voor.
Onze Border Lucy is bijna 14 jaar oud geworden, ze had verschillende kwaaltjes zoals: Doof, staar en artrose. Desondanks heeft ze altijd een mooi leven gehad:
Bronnen: sommige delen van deze pagina zijn gekopieert vanuit het BCCN Infoboekje.