Aard – Intelligentie

Border collies zijn hele goede veedrijvers en echte werkhonden, die meestal bij de schaapkuddes lopen. Ze kunnen wel 100 km per dag lopen en rennen en zijn praktisch onvermoeibaar. Ze zijn ook erg wendbaar en kunnen al rennend welhaast in een keer 180 graden omdraaien en terugrennen. Ze hebben veel beweging en werk nodig en een flat is niet de meest ideale plek voor dit ras, maar met veel aandacht buitenshuis is het een fantastische hond.

Degene die zo’n hond aanschaft moet hem de ruimte geven en veel tijd aan hem besteden om hem te trainen en te laten werken, dan is hij in zijn element. De border collie is ook heel waaks en verdedigt zijn baas en diens eigendommen met volle overgave.

De border collie behoort ook tot een van de meest intelligente hondenrassen. Ze zijn snel van begrip, bij gebrek aan werk of leiding zoekt hij voor zichzelf werk door andere dieren zoals bijvoorbeeld een troep ganzen of zelfs een groepje wandelende mensen bij elkaar te drijven.

Border Collies zijn in principe vriendelijke honden, ook tegenover kinderen. Wel dient u er rekening mee te houden dat sommige honden zeer fanatiek spelgedrag vertonen en behalve het speeltje ook wel eens een handje vastpakken of onverwacht hoog en hard opspringen naar het gezicht. Een consequente opvoeding van de Border Collie pup kan dit gedrag bijsturen.

Bronnen: sommige delen van deze pagina zijn gekopieert vanuit het BCCN Infoboekje.