Kleuren

Op genetisch vlak zijn volgende kleuren mogelijk: zwart, blauw, bruin, lilac (isabella), blue-merle (merle variant van de zwarte kleur), slate-merle (merle variant van de blauwe kleur), red-merle(merle variant van de bruine kleur), lilac-merle, sable (zwart, bruin, blauw of lilac), sable-merle (zwart, bruin, blauw of lilac), australisch rood, brindle, blond.

Al deze kleuren, behalve de sable, de australisch rood en de blonde, kunnen komen in verschillende tri-colour combinaties, gaande van de veel geziene tan points tot het zadelpatroon en ook het minder geziene creeping tan. Ook kunnen alle kleuren voorkomen met enkel wit (gaande van alleen de tenen tot piebald) of met geen wit. De dilute vormen van de kleuren (blauw, lilac en dilute blond) hebben altijd amber kleurige ogen en een neuskleur die aansluit bij het pigment van de hond en ook de bruine hond heeft amber kleurige ogen en een bruine neus. De andere kleuren hebben lichtbruine ogen of donkerbruine ogen. Blauwe ogen kunnen voorkomen bij alle kleuren, maar komen meer voor bij de merles. Merle kleurige honden hebben dikwijls vleeskleurige vlekken op de neus.

De benaming van de verschillende kleuren kan variëren per land of per streek. Zo wordt de bruine hond in Engels sprekende landen dikwijls nog opgedeeld in red en chocolate en zodoende ook de merle varianten, naarmate hoe diep de kleur is. Blauw wordt ook dikwijls maltees genoemd en slate-merle dan maltees-merle.

Een aantal voorbeelden:

Kleur Naam hond Als pup Als volwassen
Zwart-wit Chebby
Blue-merle Spot
Bruin-wit Jacy
Chocolate/Red-Merle Track

Bronnen: sommige delen van deze pagina zijn gekopieert vanuit het BCCN Infoboekje.