Het ras

Rasnaam Border Collie

Classificatie FCI -> Groep 1 Sectie 1 #297

Border Collies van verschillende kleuren en vachttypes assisteerden de Britse boeren reeds in de 19de eeuw bij het hoeden en drijven van schapen.

Er bestaan verschillende verklaringen met betrekking tot de herkomst van het woord “Collie”.

Enkele zijn o.a.:

  • “coal” = zwart steenkool, (omdat de meeste herdershonden zwart zijn)
  • “coalies” = afgeleid van een type schaap waar veel mee werd gewerkt.
  • “Coelius” = een Welsh woord, wat “faithfull” betekent (trouw);
  • “collar” = kraag, die de meeste Border Collies hebben.
  • “collie, dat van een Keltisch dialect afstamt en “usefull” betekent = bruikbaar, nuttig.

De naam “collie” werd heel vroeger reeds gebruikt voor onderandere herdershonden. De naam “Border” werd waarschijnlijk slechts in het begin van de 20ste eeuw toegevoegd. Dit zou een verwijzing zijn naar “The Borders”. Dit is de grensstreek tussen Engeland en Schotland.

Een mogelijke verklaring voor “the eye”, het fixeren/hypnotiseren van de schapen, is dat er waarschijnlijk enkele jachthondenrassen met de Border Collie zijn gekruisd. Border Collies kunnen een zelfde houding aannemen als de Pointer, die met opgetroken poot al starend het wild aanwijst. En regelmatig kom je Border Collies tegen met vlekken op hun kop en poten (“mottled”), zoals bijvoorbeeld de Engelse Setter ook heeft.

Pas in 1946 zou de naam “Border Collie” officieel gebruikt worden op registratiepapieren. In 1906 werd door Schotse schapenhoeders een vereniging opgericht met als doel herdershonden te registreren : de International Sheepdog Society of kortweg de ISDS.

Het heeft echter nog tot 1976 geduurd eer het ras officieel erkend werd door de diverse kynologische organisaties. In dat jaar werd ook de rasstandaard voor het ras opgesteld. Deze standaard werd opgesteld naar het voorbeeld van zowat de bekendste Border Collie ooit : “Old Hemp” (geboren in 1893 bij Adam Telfer).

Hemp was een echt natuurtalent. Hij wist de schapen te sturen met veel “eye” zonder de dieren schrik aan te jagen. Altijd bleef hij rustig en beheerst tijdens het drijven. Veel schapenboeren ontdekten dat de manier van werken van Hemp minder stress bij de schapen teweeg bracht.

Hemp werd dan ook een veelgevraagde dekreu. De unieke stijl van werken gaf hij door aan al zijn nakomelingen. Want Hemp werd vader van ongeveer een 200 pups.

Hij had een schofthoogte van 52,5 centimeter en zwart/wit van kleur met een halflange vacht.