Training , Spel en Sport

Training, Spel, Sport

De border collie kan ook goed getraind worden voor sporten op wedstrijdniveau, zoals fly-ball, agility, obedience (gehoorzaamheid) en schapendrijven in competitieverband.

Herding (Schapen drijven)

 

De Border Collie is van oorsprong een herdershond die wordt gebruikt voor het drijven van schapen. Inmiddels zijn er Border Collies in alle delen van de wereld. Zij drijven niet alleen schapen maar ook koeien, paarden, ganzen, eenden en zelfs herten! Het drijven van vee zit in de genen van dit ras en praktisch elke jonge Border Collie zal instinctmatig een drijf gedrag vertonen wanneer hij bij een koppel schapen wordt losgelaten. De Border Collie kan gebruikt worden in de dagelijkse praktijk bij veehouders.

Naast de praktijk is het mogelijk om aan ‘Trials’ (schapen drijf wedstrijden) mee te doen die het praktijkwerk weergeven. De hond moet dan op aanwijzingen van de handler, die op een vaste plek blijft staan, een klein koppel schapen in een vooraf bepaalde richting dirigeren. Het parcours bestaat uit verschillende onderdelen zoals de Outrun (in een wijde boog om de schapen gaan), de Fetch, de Drive, de Shedding (het scheiden van een paar gemerkte schapen) en het Pennen (het weer opsluiten van de schapen in een hok). Elk onderdeel heeft een vast aantal punten en de hond krijgt ‘aftrekpunten’ voor de fouten die gemaakt worden op een bepaald onderdeel. Deze ‘trials’ worden in Nederland door de Border Collie Club georganiseerd.

De BBC zendt regelmatig het televisieprogramma “One man and his dog” uit. Dit programma gaat speciaal over wedstrijden schapendrijven met deze honden.

 

Agility (behendigheid)

Agility is inmiddels een niet meer weg te denken hondensport. Heel actief voor zowel baas en hond en een fantastische uitlaatklep voor onze levendige Border Collie! Bij Agility gaat het erom dat een combinatie zo snel mogelijk foutloos een parcours met hindernissen aflegt. De hindernissen bestaan uit hoogte- en breedtesprongen, een band, tunnel en slurf, weave paaltjes en raakvlaktoestellen (schutting, katteloop en wip). Op wedstrijden wordt drie keer een parcours gelopen, een Gambling, het Vast Parcours en een Jumping. Het resultaat van het Vast Parcours en de Jumping telt mee voor de bepaling van degradatie/promotie.

Bij een Vast Parcours kunnen alle toestellen gebruikt worden. De Gambling is een spel en bestaat meestal uit een aantal toestellen die je in willekeurige volgorde kan nemen en waarvoor je zo veel mogelijk punten moet verzamelen. De Jumping is gebaseerd op springen, snelheid en wendbaarheid, er staan dan namelijk geen raakvlaktoestellen in. De raakvlaktoestellen zijn zo genoemd omdat de hond bij de op- en afloop een bepaald vlak moet aanraken met zijn poten. Dit is ingesteld voor de veiligheid van de hond en levert bij het maken van fouten strafpunten op.
De beste leeftijd om met je hond te gaan trainen is op de leeftijd van ongeveer één jaar. Het is een vrij zware, fanatieke sport die veel vergt van de lichamelijke gesteldheid van de hond.
Veel Border Collies vinden Agility het einde en kunnen vaak sneller dan de baas het parcours volbrengen. Het is belangrijk dat er op een juiste manier getraind wordt en rekening wordt gehouden met de eigen inzichten van de hond. Agility is te beoefenen bij heel veel verschillende hondenscholen en (kynologische) verenigingen in Nederland. Bijna elke week zijn er wedstrijden door het hele land. Er is een Nederlands- en een Wereld kampioenschap.

Gehoorzaamheid en Obedience

In Nederland kennen we twee vormen van gehoorzaamheid, namelijk de gewone gehoorzaamheid en het Engelse Obedience. Beide vormen kunnen in wedstrijdverband beoefend worden maar alleen de ‘gewone gehoorzaamheid’ kent de mogelijkheid tot het behalen van diploma’s. Meestal neemt u het besluit om met de hond naar een gehoorzaamheids cursus te gaan. Er worden door heel Nederland bij verschillende instanties cursussen gegeven, bij commerciële hondenscholen of bij verenigingen. Wanneer een vereniging erkend is door de Raad van Beheer (officieel: Raad van Beheer op Kynologisch gebied in Nederland) is het mogelijk een aantal landelijke gehoorzaamheids diploma’s te behalen. De bekendste hiervan zijn het zogenaamde G&G (B, 1, 2 en 3) een GH (gehoorzame hond) en UV (uithoudingsvermogen) diploma.

Voor de G&G disciplines is er een Nederlands, Europees en Wereldkampioenschap.
Een bijzondere vorm van gehoorzaamheid is het Engelse Obedience. De onderdelen zijn niet helemaal maar toch wel redelijk te vergelijken met het Nederlandse G&G. Bij de uitvoering van de onderdelen wordt er echter veel nauwkeuriger gewerkt. Baas en hond zijn zo’n eenheid, het lijkt alsof ze aan elkaar vastgelijmd zijn! De benamingen van de onderdelen van Obedience zijn Engelstalig, men spreekt bij het volgen over ‘heelwork’, het vooruitsturen noemt men de ‘sendaway’ en het staan en betasten valt onder de ‘temperament test’. Ook de commando’s aan de hond worden vaak in het Engels gegeven. Het uitgangspunt van Obedience is de oefeningen zo perfect mogelijk uit te voeren. Dit wordt alleen bereikt door zeer intensieve trainingen en veel motivatie van hond en baas. Je kunt bij deze sport geen diploma’s behalen maar alleen wedstrijden lopen. Deze worden onderverdeeld in verschillende klassen, nl. de prebeginners, beginners, novice, A, B en C. Er is een Nederlands kampioenschap.

 

Dogfrisbee

Dogfrisbee is een geweldig leuke en actieve hondensport. Een hondensport, komende uit Amerika en 12 jaar geleden door Renate en Frans van Roij naar Nederland gehaald. Dogfrisbee is upcoming in Europa en wordt zowel recreatief als wedstrijdmatig beoefend.

Het leuke van dogfrisbee is, dat je deze coole sport overal kunt bedrijven met je hond! Overal… mits u de veiligheidsnormen in acht neemt. In een park, voetbalveld of stuk gras voor het huis, op vakantie aan het strand, kortom een heel leuk spel voor hond en baas! U hoeft geen dure toestellen te kopen om te oefenen, enkel een paar professionele frisbees en “je kunt al aan de gang met de hond”. Heel belangrijk is de techniek van de frisbees werpen, immers een goede worp is een goede en veilige catch door de hond! Tijdens de lessen wordt er ruimschoots aandacht besteed aan de techniek van het werpen met de frisbees, zowel zonder hond als met de hond.

Vervolgens is dogfrisbee een geweldige manier om de algemene conditie van de hond optimaal te houden. Het is een explosieve en krachtsport met heel veel afwisseling. U kunt uw creativiteit er in kwijt en de hond hoeft zich nooit te vervelen. Het is een groot plezier voor twee en het schept een goede band tussen hond en baas.

Flyball

Flyball is een teamsport welke oorspronkelijk uit California komt. Flyball is een afval race met 4 honden in een team. Meestal strijden 2 teams tegen elkaar. Het parcours bestaat uit een start/finish lijn, 4 sprongen en een flyball apparaat. De eerste hond start en hoort de 4 sprongen te nemen en daarna met z’n poot het plankje aan te duwen om de bal uit het apparaat te laten vliegen. De hond hoort de bal te vangen en zo snel mogelijk terug te gaan over de 4 sprongen, zodra de hond over de finish lijn is mag de volgende hond vertrekken. Als een hond een fout maakt, een sprong mist of de bal heeft laten vallen, dan moet deze overnieuw lopen als de rest van het team geweest is. Als alle 4 de honden foutloos geweest zijn dan is er gefinished. Het snelste van de 2 teams wint en gaat door naar de volgende ronde.

Bronnen: sommige delen van deze pagina zijn gekopieert vanuit het BCCN Infoboekje.