Uiterlijk

De Border Collie is een atletisch gebouwde hond. Het ras is taai, hardwerkend en volgzaam. Het karakter behoort levendig te zijn, oplettend, attent reagerend en intelligent doch nimmer zenuwachtig of agressief.

De schofthoogte bedraagt voor reuen circa 53 cm. De teven zijn vaak iets kleiner. De vacht van de Border Collie kan zowel lang- middellang- of kortharig zijn. Bij de langharige variëteit is de vacht in de kraag en aan de staart en voor- en achterpoten langer dan op de rest van het lichaam. Met uitzondering van een lichte bevedering aan de oren behoort de kop glad te zijn. In principe is de stand van de oren half opgericht (tip-oren) of staand (prik-oren). De staart is matig lang en reikt tot de hak van de achterpoot. Hij wordt laag gedragen waarbij de staartpunt ligt naar boven buigt. In actie mag de staart worden opgeheven maar nooit in een krul over de rug.

Ze zijn meestal zwart-wit van kleur, maar bruin-wit, grijs-wit, driekleur en merle (mengkleuren) bestaan ook. Als ze symmetrisch getekend zijn hebben ze vaak een witte bles, een witte kraag, witte voeten en buik en een witte pluim aan de punt van de staart en verder zwart. Niet noodzakelijk voor dit ras, a-symmetrisch mag ook, kwestie van smaak. Andere kleuren zijn wel toegestaan, maar veel mensen zien toch de zwart-witte verschijning het liefste. De ogen zijn meestal bruin, soms blauw en ze hebben een alerte blik.

Bronnen: sommige delen van deze pagina zijn gekopieert vanuit het BCCN Infoboekje.